Alpha XL

Vanaf Maandag 

 11 September 18:20

Alpha XL

Sportcafe Maasdijk

10 avonden incl. heerlijk eten!

ErvaringenAlpha XL is een groep met veel westlanders die willen ontdekken of er meer is tussen hemel en aarde. Het meest kicken van deze groep vind ik dat er vele jongeren zijn tussen 16 en 65 jaar van verschillende leeftijden en achtergronden naar deze plek komen om antwoorden te vinden op hun levensvragen. Het bijzondere hiervan is, is dat het niet alleen een categorie christenen zijn maar, ook niet gelovige. Een alpha XL avond ziet er zo uit; samen eten, samen bakkie, samen filmpie kijke, het luisteren naar een spreker. Hierna gaat iedereen in z'n eigen groepje met enthousiaste leiding, waar we napraten over wat we hebben gehoord en gezien en er op bepaalde gebieden misschien anders over denken. Het fijnste van deze groepen is dat er geen veroordeling is en je je thuis voelt. Wat mij opvalt is dat deelnemers positief beïnvloed worden, een goed zelfbeeld krijgen, zichzelf als geliefd en geaccepteerd gaan beschouwen en tot slot dat levens door liefde veranderen!!

Georgie                  Het fijnste van deze groepen is dat er geen veroordeling is en je je thuis voelt."

Chris

en tja, wie wil er nu niet gesteld staan voor de toekomst?

      

Deze Alpha XL is echt gericht op jongeren en dat zul je zien ook als je mee doet, het is onwijs gezellig en je kunt er een hoop levenswijsheid uit halen. En tja, wie wil er nu niet niet gesteld staan voor de toekomst? Ik heb enorm genoten van de Alpha cursus en kan iedereen aanraden deze cursus een keer te volgen! Vooral het eten is heel lekker en je raakt snel in een goed gesprek. Het is heel gaaf en je merkt dat het geloof niet alleen afhangt van een gebouw als de kerk, maar dat het ook gewoon in een kroeg kan!

   


Alpha XL is gewoon helemaal goud, want je leert nieuwe mensen kennen. Ook ga je uitelkaar in kleine groepen om over dat onderwerp te praten. Het is altijd gezellig met wat te eten en drinken. Ik daarin tegen ben dik te vrede wat je allemaal meemaakt en gaat doen met een weekend weg. Het heeft mij zover gevorderd in het geloof dat je alleen maar meer wilt weten, over Jezus, God en de heilige geest. Echt een aanrader om te gaan. Al is het maar dat je 1x komt kijken en de sfeer proeft

Willem


Alpha is gewoon helemaal goud, want je leert nieuwe mensen kennen"

Annemieke

Iedereen wordt met open armen ontvangen, Ook al weet je nog niks over het geloof of geloof je gewoon niet"

       

             


Ik vond de Alpha XL een onwijs mooie ervaring! Het heeft me inzicht gegeven in het geloof en het heeft me geholpen bij bepaalde persoonlijke vragen die ik had. Ik zou het zeker aanraden wanneer je meer wil weten over het geloof! Er staat een leuk jong team klaar met veel jeugd die je veel kunnen vertellen. Iedereen wordt met open armen ontvangen ook al weet je nog niks over het geloof of geloof je gewoon niet. Iedereen is welkom! Ik zou zeggen ga de uitdaging aan en leer jezelf, de wereld en vooral God kennen.

     


Vanaf het moment dat ik bij Alpha XL binnenstapte voelde ik mij direct welkom. Ik werd ontvangen met veel warmte en enthousiasme. Er heerst op de Alpha XL en open sfeer. Gedurende de cursus leer je veel over God,Jezus en de Heilige Geest, en hoe je een persoonlijke relatie met Hem kan hebben. Ik kan het iedereen aanraden, gelovig of niet!

Ramon

Ik werd ontvangen met veel warmte en enthousiasme"

Getuigenissen

Gideon: ‘Mijn angst en schaamte zijn weg’


Als puber ontpopt Gideon zich tot een enorm feestbeest en raakt zichzelf volledig kwijt. Op zijn 25e verandert dit wanneer hij een Alpha volgt. Gideon: “Mijn angst en schaamte zijn weg.”

Gideon (26) groeit op in een gezin waarin het geloof een belangrijke rol heeft. Als puber wil Gideon niet meer mee naar de kerk. Hij gaat liever uit. Hij ontpopt zich tot een enorm feestbeest. “Onder invloed van drank maakte ik verkeerde keuzes. Ik ging eerst blowen en daarna cocaïne en XTC gebruiken. Het gaf me zelfvertrouwen en ik dacht dat ik daardoor leuker werd gevonden door anderen. Ik gebruikte steeds meer en raakte mijzelf volledig kwijt. ’s Avonds was ik dat vrolijke feestbeest, de dag erna zat ik weer vol zorgen en angsten. Als ik nuchter was vroeg ik me af: ‘Wie ben ik nou echt?’ en ‘Ben ik op die feesten nog geliefd als ik mijzelf ben?’ Vervolgens dronk ik diezelfde avond mijn vragen en angsten weer weg.”

Op zijn 25e zit hij nog altijd vast in deze vicieuze cirkel. “Ik was mijn leven zo moe en tegelijkertijd had ik heel goed door dat ik hier niet op eigen kracht uit zou kunnen komen. Op een avond raakte ik volledig in paniek. Ik kon nog maar één ding denken: ‘Dit wil ik niet meer!’ Ik ging naar mijn vriendin en biechtte alles, maar dan ook alles, op. Zij wilde me daarna een tijdje niet meer zien en zo kwam ik bij mijn ouders en broertje in huis. Ik kon alleen nog maar huilen en schreeuwen. Mijn ouders vingen me goed op en attendeerden me op Alpha.”

Schaamte

Zo komt hij in januari 2015 volledig uitgeput, samen met zijn vriendin, op een Alpha. Zijn eerste schietgebedje is: ‘Laten er vooral veel jongeren van mijn leeftijd zijn’. Lachend vertelt hij: “Nou, dat werd niet verhoord. Er waren alleen maar oudere mensen. Tijdens een korte rookpauze besloten we dat dit de eerste en laatste keer was dat wij hier waren. Maar na de pauze sprak de spreker opeens over het Bijbelverhaal van de verloren zoon. Ik wist toen: dit is geen toeval. Vanaf dat moment wilde ik alleen nog maar over God leren.” Gideon lucht zijn hart op Alpha en durft kwetsbaar te zijn.

“Er werd tijdens de cursus met mij gebeden en ik voelde een vloedgolf van liefde. Van het ene op het andere moment ontving ik die rust en acceptatie waar ik al zo lang naar op zoek was. Seks, drank en drugs, ik ben niet meer verslaafd! Mijn angst en schaamte zijn weg. Mijn levensvragen: ‘Wie ben ik nou?’ en ‘Wat doe ik hier nog?’ zijn beantwoord. Tegelijkertijd blijft er ook strijd. Toen mijn relatie recent na vijf jaar stukging, verviel ik een avond lang in mijn oude patronen. Na een dag vol pijn en schaamte wist ik: ‘Dit nooit meer!’ Ik ging terug naar God en weet dat ik vergeven ben. De rust en de vrijheid die God geeft, wil ik delen.

Dustin: ‘Er was op Alpha ruimte voor mijn vragen’


Tijdens zijn studie leert Dustin zijn christelijke vriend Roel kennen. Ze hebben diepe gesprekken over geloof en komen samen op een Alpha – Students terecht. Dustin: “Er was op Alpha ruimte voor mijn gedachten en vragen.”

Dustin (22) is niet-gelovig opgevoed. Behalve zijn christelijke oma die aan tafel bidt, krijgt Dustin weinig mee. “Ik mocht eigenlijk doen en laten wat ik wilde, zolang ik mij maar hield aan de regels van mijn ouders. Het onderwerp geloof is nooit aan bod gekomen. Om heel eerlijk te zijn dacht ik dat christenen een stel dwazen waren. Ik begreep niet hoe je blindelings iemand kon volgen waarvan men je heeft wijsgemaakt dat hij bestaat. En waarom die verplichtingen zoals op zondag naar de kerk gaan?”

Tijdens zijn jeugd is Dustin vooral bezig met veel vrienden maken. “Ik kom uit een omgeving waar al het slechte dat je maar kan bedenken wel aanwezig was. Ik gaf veel om mijn imago. De aandacht van vrouwelijke leeftijdsgenoten, het verlangen naar geld, het speelde allemaal een rol. Ik vroeg mij op een gegeven moment wel af: In hoeverre moet ik de rest van mijn leven voldoen aan de verwachtingen van anderen om er bij te horen? Is het leven nu waardevol? Zal het ooit meer diepgang hebben?”

Vragen

Wanneer Dustin gaat studeren leert hij zijn christelijke vriend Roel kennen en komt hij regelmatig bij hem thuis. “Met Roel had ik het vaak over geloof en ook na het eten hadden we vaak diepe gesprekken. Op een dag stelde zijn moeder voor dat we een Alpha gingen volgen. Volgens haar dé plek waar ik terecht kon met mijn vragen.” Begin 2015 gaan Dustin en Roel samen naar Alpha – Students. Dustin: “We werden warm welkom geheten. Er was gedurende de cursus interesse voor wie ik was en hoe het met me ging.

Er was ruimte voor mijn gedachten en vragen. Er wordt je bij Alpha niets opgelegd en er is geen missie om je te bekeren. Bovendien heb ik tijdens Alpha ook nieuwe vriendschappen opgebouwd.”

Zijn Dustins vragen beantwoord? “Door het beantwoorden van de ene vraag speelt er een andere op. Maar dit is juist goed. Ik merk dat ik niet blijf hangen, maar mezelf juist steeds verder ontwikkel. Ik ben voor mijn gevoel enorm veranderd. Ik ervaar een rust van binnen, ik voel me geliefd. En daardoor houd ik nu bijvoorbeeld meer rekening met anderen. Met mijn omgeving praat ik niet heel vaak over mijn geloof, maar ze staan er open tegenover. Mijn vriendin schrok wel in het begin, helemaal toen ik zei dat ik voor Jezus had gekozen. Maar ze werd ook nieuwsgierig. Een half jaar later zat ze ook op een Alpha en besloot ze zelf die keuze te maken.”

Brian: ‘Alpha heeft me goed gedaan’


Tijdens zijn bachelorstudie leert Brian Nick kennen. Brian gaat een keer met Nick mee naar de kerk en komt even later op een Alpha – Students terecht. Brian: “Alpha heeft me goed gedaan.”

Brian (27) zit als kind op een christelijke basisschool, heeft boeddhistische ouders en veel vrienden die islamitisch zijn. “Ik vond het in die tijd erg lastig om te begrijpen wat geloof precies inhield en wat het verschil was tussen verschillende religies”, herinnert Brian zich. “Op de middelbare school was ik hier minder mee bezig en concentreerde ik me vooral op wetenschap. Mijn ouders waren redelijk flexibel met betrekking tot wat ik geloofde. Voor mij verwaterde het geloof in de loop van de tijd.”

Brian staat op zich wel positief tegenover het christelijk geloof. “De christelijke mensen die ik kende, waren erg aardig en vredelievend.” Tijdens zijn bachelorstudie leert hij Nick kennen. Brian vervolgt: “Mijn leven verliep niet heel soepel op dat moment en Nick kwam altijd met wijze raad. Ik sprak veel met hem. Hij was gelovig en ik ging een keer mee naar de kerk. Daar ontmoette ik zijn zusje. Zij heeft toen voor mij gebeden. Een tijdje later kwam ik haar weer tegen en toen heeft zij me overgehaald om Alpha – Students te volgen.”

Relaxed

“Er waren veel dingen op Alpha die mij aanspraken”, vertelt hij. “Tijdens het eten werd er informeel gepraat over allerlei onderwerpen, dus niet alleen over het geloof. Ik ervaarde een gevoel van samenhorigheid. Iedere week werd er een interessant onderwerp besproken en daarna konden we al onze vragen en dingen delen in kleine groepen. Ik vond Alpha een leuke, interactieve manier om in contact te komen met het christelijke geloof.”

Wat heeft de cursus Brian gebracht? Hij vertelt: “Ik kijk anders aan tegen het leven. Het leven heeft voor mij iets meer zin als het niet alleen draait om mijn eigen verlangens. Vroeger vond ik het erg belangrijk om in mijn leven goede resultaten te boeken. Zelfs al ging dat ten koste van andere zaken zoals familie en vrienden. Nu ben ik iets meer relaxed en laat ik dingen meer op me afkomen. Ik hoef bijvoorbeeld geen topprestaties te leveren maar vind het belangrijker om de wijze lessen van Jezus te volgen. Ik ben anders naar bepaalde dingen gaan kijken en waardeer mijn familie en vrienden tegenwoordig meer. Ja, Alpha heeft me goed gedaan.”

Patty: ‘Mijn levensvragen zijn op Alpha beantwoord’


Na een depressie op haar achttiende pakt Patty haar leven weer op, maar ze mist nog wel iets. Ze komt op een Alpha terecht: “Op Alpha zijn mijn levensvragen beantwoord.”

Patty is een vrolijke meid van 24 jaar. Ze heeft een leuke vriend, mooi appartement en een baan als woningstylist. Ze geniet met volle teugen van het leven. Een paar jaar geleden zag dat plaatje er heel anders uit…

Patty vertelt: “Ik ben gelovig opgevoed, maar christelijk zou ik mijzelf echt niet noemen. In mijn pubertijd schopte ik vreselijk aan tegen het geloof. Wat vond ik het saai en achterhaald! Ik besloot dat ik mijn eigen weg zou gaan. Ik ging extreem stappen en feesten, waarbij de alcohol stevig vloeide. Ik leefde van dag tot dag. En altijd maar blijven lachen hè en doorgaan. Ik raakte mijzelf in die tijd behoorlijk kwijt. Op mijn achttiende werd ik depressief. Dat uitte zich bij mij in opstandigheid.”

Levensvragen

Patty zocht hulp en ontmoette niet veel later haar huidige vriend. Dat hielp. Ze pakte haar leven weer op, maar voelde dat ze iets miste. Wat? Ze weet het niet. Via via werd ze gevraagd voor een Alpha. Haar vriend ging mee. Patty leerde er veel en ervaarde er dat God bestaat en dat Hij van haar houdt. Patty is naar eigen zeggen een ander mens geworden: ‘Ik ben liefdevoller, veel vrolijker en betrek God overal bij. Ook zijn mijn levensvragen op Alpha beantwoord.’

José: ‘Ik heb voor het eerst iets van God ervaren’


Een vriendin neemt José mee naar een kerkdienst waar José een lied hoort. José: “De woorden: ‘Nooit meer alleen’ raakten mij diep. Ik heb toen voor het eerst iets van God ervaren.”

José groeit op in een buitenkerkelijk gezin in Drenthe. Meer dan een paar Bijbelverhalen op school krijgt ze niet mee. Na haar middelbare school vertrekt ze naar Amsterdam, waar ze korte tijd studeert. Dat is het niet voor haar dus ze besluit te gaan werken. Ze verandert vaak van baan, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. In 2008 breekt een heftige tijd. Er wordt kanker bij haar geconstateerd. Ze komt er met chemo’s en bestralingen goed doorheen. Maar op het moment dat ze haar oude leventje weer wil oppakken, krijgt ze een burn-out en raakt ook nog haar baan kwijt.

God ervaren

Vlak voor die heftige periode ontmoette ze Marry: “Marry heb ik online ontmoet op het Take That-forum. We spraken af om samen naar een Take That-concert te gaan. Direct was er een klik. Marry bleek christen te zijn, maar drong me niks op.” In 2008 vroeg Marry aarzelend of José mee wilde gaan naar de belijdenisdienst van haar man. José vertelt: “In die dienst werd een lied gezongen. De woorden: ‘Nooit meer alleen’ raakten mij diep. Ik heb toen voor het eerst iets van God ervaren.”

Langzaam maar zeker krijgt José haar leven weer op de rit. Ze wordt gezond verklaard en vindt dé baan van haar leven als wielercommentator. Het geloof laat haar in deze periode niet los. Ze stelt veel vragen aan Marry, die haar in 2011 uitnodigt voor een Alpha. José moet er heel wat voor overhebben om een Alpha te doen. Ze rijdt in de herfst, in de spits, al gauw drie kwartier om bij de cursus te komen. Haar scepticisme over het christelijk geloof verandert langzaam maar zeker in openheid. 

Wat ze op Alpha hoort, gaat ze geloven en ervaren. Gevraagd naar de grootste veranderingen in haar leven sinds ze gelooft, vertelt José: “Ik oordeel veel minder en ben in de loop van de tijd vrijmoediger gaan praten over mijn geloof. Ik ga naar de kerk. Het fijnste van geloven vind ik, dat ik mijn leven over kan geven aan God. God geeft mij rust.”

Lotte: ‘Het geloof heeft mij vooral rust gebracht’


Via haar gelovige vriend Jefta komt Lotte in de kerk terecht en groeit haar geloof geleidelijk. Lotte: “Het geloof heeft me vooral rust gebracht. Ik leef bewuster.”

Lotte (20) is gelovig opgevoed. Vanaf haar dertiende gingen haar ouders niet meer naar de kerk. Ze komt er alleen nog met Kerst. Niet dat ze het mist, ze heeft het druk genoeg. Ze vertelt: “Ik was een bezig bijtje. Altijd druk met school en met mijn vriendinnen. Ik kon moeilijk leren en me slecht concentreren. Dansen was voor mij een uitlaatklep. Lekker verstand op nul en doen waar ik goed in ben. Ik leefde vooral ‘in het nu’. Deed waar ik zin in had. Over de zin van het leven dacht ik niet na.”

Dat verandert als ze op haar zestiende tijdens haar werk in de C1000 haar liefde Jefta ontmoet. Voor Jefta is zijn geloof heel belangrijk. “Ik gaf aan dat ik wel open voor stond voor het geloof en ging met hem mee naar de kerk. Daar snapte ik niet veel van. De liederen waren nieuw voor mij: die vond ik wel direct mooi. Ook de onderwerpen spraken me aan.”


Rust

Van een studiegenote hoort ze voor het eerst over Alpha. Ze googelt en geeft Jefta en zichzelf op voor een cursus in Soest. “Het viel mij op dat er zoveel verschillende mensen waren. De meesten een stuk ouder. Hun belevingswereld was zo anders, dat we ons na een paar keer serieus afvroegen of we wel door moesten gaan. Door het eten leerden we elkaar goed kennen. Mijn oordeel verminderde. Ik ben blij dat ik gebleven ben, want ik heb op alle gebieden veel geleerd van Alpha.”

Na Alpha is ze aanvankelijk op zichzelf en Jefta aangewezen. Ze krijgt een Bijbel van haar opa en oma en leest daar vaak in. Ze gaat naar de kerk en maakt deel uit van een jongerengroep. Haar geloof groeit geleidelijk. Inmiddels is ze een paar jaar verder. “Het geloof heeft me vooral rust gebracht. Ik leef bewuster; ik denk nu eerst na voordat ik iets zeg of doe. Ik ben een nieuwe weg ingeslagen en daar geniet ik iedere dag van.”

Follow us